Vrati se nazad
  1. Razmene profesionalaca

Današnji tekst posvetićemo onima na završnim godinama studija i onima koji su završili sa školovanjem. Kako unaprediti svoje poslovne veštine, naučiti nove stvari iz branše, umrežiti se, pronaći potencijalne buduće poslovne partnere, ili čak dobiti šansu za zaposlenje – otkrivamo u ovom postu

Kao prvo, poprilično smo sigurno da sta skrolujući kroz našu stranicu uveliko naučili da su programi mobilnosti (svi o kojima smo pisali, pa tako i ovaj) poprilično individualni i fleksibilni kada je u pitanju vremenski okvir, trajanje, količina novca sa kojim ćete raspolagati, smeštaj, ishrana itd. Važan je samo vaš entuzijazam, prilagodljivost, strpljenje u potrazi za odgovarajućim programom razmene i spremnost na kompromis. U ovom slučaju, odlasci u inostranstvo nisu ograničeni samo na zemlje Evrope već imate mogućnost putovanja i u druge delove sveta.  

Na fakultetu, internetu, pa čak i u kancelarijama za zapošljavanje možete doći do informacija vezanih za ovu vrstu profesionalnog usavršavanja. Mnoge inostrane firme se oglašavaju na svojim sajtovima u potrazi za novim stažistima, a i isto tako šalju pozive i fakultetima i na primer partnerskim firmama u Srbiji. 

Osim razmena iniciranih od strane određene firme, Erazmus+ takođe ima posebne programe za usavršavanje profesionalaca. Erazmus+ vam može pomoći da steknete dragoceno radno iskustvo tako što ćete podržavati stažirati u inostranstvu. Kulturna razmena, jezičke i poslovne veštine koje naučite radeći u drugoj zemlji mogu vam olakšati pronalaženje posla nakon studija. Ove mogućnosti su otvorene za ljude koji se trenutno školuju i koji su nedavno diplomirali, što se može smatrati dobrom prilikom za dodatnu edukaciju i praktičan rad već pri prvom zaposlenju, odnosno stažiranju. 

Šta je job shadowing – Sticanje prakse na određenom radnom mestu 

Kratak boravak u partnerskoj organizaciji u drugoj zemlji da bi se posmatrali praktičari u njihovom svakodnevnom radu, razmenile dobre prakse, sticale veštine i znanja i izgradilo dugoročno partnerstvo između organizacija. 

Neki od benefita ovog tipa usavršavanja – dublje razumevanje poslovne uloge; prilika za učenje novih veština i načina rada; profesionalni razvoj; umrežavanje između odeljenja; izgradnja odnosa između osoblja; upućenost u probleme koje možete očekivati; dolazak do rešenja za potencijalne probleme; nova perspektiva o tome kako određeni posao funkcioniše…

Ono što je važno jeste da bilo koja vrsta posla, branše, struke dolazi u obzir – Erazmus+ pruža zanimljive programe iz oblasti sporta, prosvete, ekologije, omladinskog rada i rada u ustanovama kulture; inostrane firme najčešće traže mlade iz oblasti ekonomije, menadžmenta, marketinga, IT industrije i ostalih tehničkih nauka; mnoge državne institucije poput kancelarija ministarstva zainteresovane su za svršene studente politikologije, žurnalistike, odnosa sa javnoću, ljudskih resursa, dok za kreativce preporučujemo da pročitaju prethodnu objavu o umetničkim rezidencijama. Osim navedenih struka, mogu se pronaći i mnogi internship-i i za razne zanatske poslove (kozmetičari, rad sa drvetom, juvelirstvo, retki i ekskluzivni zanati…). Ugostitelji, hotelijeri, gastronomi i kuvari mogu pronaći dobre prilike za job shadowing kako u Evropi, tako i u Americi. 

Ovo je samo uvod u ono što razmene profesionalaca podrazumevaju. Nadamo se da će vas radoznalost dovesti do novih uspeha i mnogo novog znanja!

Podeli:
Grad Novi Sad Reload Evropska unija UNDP