Vrati se nazad

Erazmus + programi – K2

U predhodnoj objavi smo naučili nešto više o tome šta su Erazmus + programi, kako se dele i kako funkcioniše grupa KA1. Današnji tekst posvećujemo KA2 klasteru, odnosno ključnoj aktivnosti koja se bavi saradnjom između organizacija i institucija. 

Šta podrazumeva “saradnja između organizacija i institucija”? 

KA2 grupa za cilj ima jačanje kapaciteta neke organizacije ili institucije, edukacije članova projektnog tima, zaposlenih u organizaciji, radnika na projektu. Pruža priliku omladinskim radnicima za aktivni rad sa grupom prijavljenih učesnika i stvara direktne spone između sličnih organizacija širom Evrope. Organizacije tada imaju mogućnost umeržavanja i prikupljanja novih iskustava i praksi. 

Ono što je važno za vas koji čitate ovaj tekst jeste – mladi od 18 do 30 godina imaju mogućnost prijave na pomenute programe! Više o tome kako se prijaviti pročitajte u prethodnoj objavi.

Osnovne razlike između KA1 i KA2 programa

Ukoliko se opredelite za neki od KA2 programa, imaćete priliku da otputujete u jednu (nekad i više) partnerskih zemalja ali i da u periodu (od 6 ili 9) meseci redovno dobijate znanja na određene teme koje su u fokusu projekta putem onlajn radionica ili čak sastanaka uživo organizovanih od strane organizacije preko koje ste se prijavili na projekat. 

Aktivnosti u ovoj grupi programa zahtevaju više vaše posvećenosti i vremena. Nekada će ceo projekat biti realizovan kao veliko takmičenje, pa ćete pre putovanja imati obavezne pripreme i treninge za npr. debatno takmičenje; nekada će se od vas očekivati da organizujete događaj u svojom gradu, poput edukacije mladih, kulturnih sadržaja, info sesija za koje ćete se takođe pripremati mesecima ranije. 

U KA2 programima učestvuju veće organizacije i institucije, tako da je verovatno da ćete posetiti neki veći evropski grad, za razliku od ruralnih predela pomenutih u prethodnoj objavi. 

Veštine koje ćete imati prilike da usavršite

Povećan osećaj za inicijativu i preduzetništvo; poboljšanje znanja stranih jezika; povećan nivo digitalne kompetencije; veće razumevanje i reagovanje na sve vrste različitosti među ljudima; poboljšani nivoi veština za zapošljivost; aktivnije učešće u društvu; pozitivniji odnos prema vrednostima EU…

Osim toga, razvijanje ljudskih veština (soft skills) o kojima više možete saznati u našoj prethodnoj obajvi, je svakako obuhvaćeno aktivnostima u kojima ćete učestvovati. Teme projekata su slične temama KA1 grupe, s tim što se i od organizatora, edukatora, omladinskih radnika i trenera ali i od vas očekuje veće angažovanje i zainteresovanost za datu temu. 

Ono što važi za sve Erazmus + projekte jeste da ćete putovati (besplatno!), upoznati puno drugara iz različitih evropskih država, podići poznavanje stranih jezika na viši nivo, kao i naučiti mnogo novih stvari. 

Nikada nećete ići sami, uvek u gurpi koju vaša lokalna organizacija oformi sa dodatnim članom – predstavnikom organizacije na kog ćete se moći osloniti u svakom trenutku tokom čitavog procesa. 

Bitna je samo volja, želja, dobra informisanost, ažurnost i prijava!

Podeli:
Grad Novi Sad Reload Evropska unija UNDP